Pater Damiaan (1840-1889) leefde dan wel twee eeuwen geleden, toch blijven zijn boodschap en waarden van zingeving, verbondenheid, respect en solidariteit over grenzen heen brandend actueel. Hij liet zich raken door het verhaal van mensen aan de rand van de samenleving. Ook vandaag worden mensen door tal van factoren en omstandigheden (armoede, ziekte, eenzaamheid, werkloosheid,…) buitenspel gezet in onze maatschappij.
Divers Damiaanerfgoed
Aan de hand van het diverse Damiaanerfgoed, talrijke voorwerpen die een link hebben met de figuur van Damiaan, van zijn originele brieven tot kunstwerken, van zijn liturgische gewaden tot eigentijdse biografieën, houdt het Damiaanmuseum in Tremelo de figuur van Damiaan levendig en inspireren wij bezoekers jong en oud met zijn waarden-vol verhaal.
Schenkingen
Doorheen de jaren is het Damiaanmuseum in Tremelo altijd afhankelijk geweest van schenkingen voor de collectievorming. De voorwerpen en documenten die we ontvingen en ontvangen trachten we goed te bewaren, te ontsluiten en waar mogelijk te tonen aan een groot publiek om Damiaans verhaal te blijven vertellen. Graag geven we wat meer uitleg bij enkele interessante schenkingen die we de voorbije jaren ontvingen.
Peter Ausloos liet zich als godsdienstleerkracht in het Belgische leger sterk inspireren door Don Bosco, Phil Bosmans en ook door Pater Damiaan. Na het overlijden van Peter schonk zijn broer boeken en kunstwerken, waaronder twee mooie altaardoeken met een afbeelding van Damiaan.
Na de verhuis van de minderbroeder-beeldhouwer Rik Van Schil van Vaalbeek naar Wilrijk werd een nieuwe bestemming gezocht voor tal van beelden en ontwerpen in zijn atelier in het centrum Pro Arte Christiana. Bij deze gelegenheid werd zijn ontwerp voor een Damiaanbeeld in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen uit 1994 geschonken aan het Damiaanmuseum.
Antoon Feyaerts stuitte bij zijn zoektocht naar Damiaanboeken op de tweedehandsmarkt op een exemplaar van de Damiaanbiografie van Gavan Daws met daarin een handtekening van Alex Wilequet. Zowel het boek van Gavan Daws als het toneelstuk van Wilequet bepaalden in de jaren 1980 mee het beeld van Damiaan dat een ganse generatie koesterde. Dit boek is een waardevolle getuige die toont hoe beide ‘producten’ samen gebruikt werden om elkaar te versterken.
Het overgedragen archief-en documentatiemateriaal van Stan Wouters heeft betrekking op de herdenking van de 100ste verjaardag van Damiaans overlijden, de zalig- en heiligverklaring en de Grootste Belg verkiezing. Doordat de klemtoon van het materiaal ligt op wat er bij deze gelegenheden gebeurde in Ninde en Tremelo is deze overdracht een belangrijke aanvulling op onze collectie.
Schenk jouw Damiaanerfgoed
Heb je zelf Damiaanmateriaal waarvan je je afvraagt of het de moeite waard is om het te bewaren of wens je zelf een schenking te doen, neem dan zeker contact op met ons op via het contactformulier.
Door jouw schenking hou je de figuur van Damiaan en zijn erfgoed mee levendig. Alvast bedankt!