Biografie

Damiaan Tremelonaar

Damiaan is onlosmakelijk verbonden met Tremelo. In Ninde, een gehucht van Tremelo, wordt hij op 3 januari 1840 geboren als Jef De Veuster. Hij groeit er op, gaat naar school in het naburige dorp Werchter en werkt op de boerderij van zijn ouders. Het geboortehuis van Damiaan maakt deel uit van het nieuwe Damiaanmuseum en kun je ook vandaag nog bezoeken.

Damiaan Religieus, Priester en Missionaris

Jef treedt niet in de voetsporen van zijn  ouders. Hij wordt geen boer of graanhandelaar maar hij kiest voor een leven als missionaris. Zoals zijn broer treedt hij in bij de paters van de Heilige Harten in Leuven. Een nieuw leven en een nieuwe naam: Damiaan. Op 23-jarige leeftijd reist hij naar de Hawaï-eilanden en start hij met zijn missie. Verre oorden en nieuwe culturen. Damiaan raakt niet verstrikt in zijn vooroordelen, leert Hawaï en de Hawaïanen beter kennen en gaat nog een stap verder. Vrijwillig trekt hij op 10 mei 1873 naar het eiland Molokai, waar de echte reis begint.

Damiaan en de Mensen van Molokai

Op Molokai komt de kracht van Damiaan als bruggenbouwer naar boven. Hij is een religieus geïnspireerde ontwikkelingshelper en mensenrechtenactivist avant la lettre. Vanuit zijn geloof zet hij zich in voor mensen die uitgesloten worden enkel door hun ziekte. Samen met hen bouwt hij een gemeenschap op. Een gemeenschap waarin niemand buiten spel staat. Voor Damiaan was elk mensenleven de moeite waard. Zo belichaamde hij de fundamentele Hawaiiaanse waarden van familie en gemeenschap (ohana), van aandacht en zorg voor elkaar (malama pono), van liefde en verbondenheid over grenzen heen (aloha). 

Damiaan Inspireert

Damiaan sterft op 15 april 1889 op Molokai waar hij eerst ook begraven wordt. In 1936 krijgt hij een nieuwe rustplaats in de Sint-Antoniuskapel in Leuven, waar je vandaag nog zijn graf kan bezoeken. Damiaan is echter springlevend. Zijn inzet en solidariteit blijven fascineren en inspireren over grenzen van afkomst, huidskleur, geaardheid, handicap, religie en levensbeschouwing heen. In Damiaans voetsporen zetten talrijke mensen en organisaties zich in voor mensen in nood, voor een rechtvaardige en menswaardige wereld. De Belgische ngo Damiaanactie wil wereldwijd een verschil maken in de strijd tegen lepra en tuberculose. Een strijd die Damiaanactie aangaat samen met anderen, want uiteindelijk schuilt er in ieder van ons een Damiaan.

Nieuwsbrief

Wil je het laatste nieuws rond de werking van Damiaan en het Damiaanmuseum in je mailbox ontvangen? Aarzel dan niet om je in te schrijven op onze nieuwsbrief.

Inschrijven
Naar top